Assertiviteit

Lorem ipsum elementum tempus egestas sed sed. Eget nullam non nisi est sit amet.

Wat is assertiviteit?

Assertiviteit is het uiten van je gedachten, gevoelens en meningen op een directe, eerlijke en gepaste wijze. Je komt op voor je eigen belangen op een manier die bij de situatie past en die zowel respectvol is naar jezelf als naar de ander.

Je kunt zeggen dat assertiviteit betekent dat je een balans vindt tussen het behartigen van je eigen belangen en het rekening houden met de belangen van een ander.

  • Als je te veel rekening houdt met het belang van een ander en je eigen belang verwaarloost, noemen we dat sub-assertief.
  • Als je vooral je eigen belang ziet en de belangen van de ander niet ziet of negeert, noemen we dat agressief.

 

Wat zijn de nadelen van niet assertief genoeg zijn?

Als u niet assertief genoeg bent dan zult u moeite ervaren met het duidelijk aangeven van wat u wilt en/of bedoelt? Zou u in bepaalde situaties liever wat sterker, zelfbewuster en weerbaarder willen zijn? Gaat u weleens situaties uit de weg terwijl dat misschien helemaal niet nodig is? Wilt u uzelf met meer stevigheid presenteren en beter vasthouden aan uw wensen en prioriteiten? Dan is deze training een waardevolle stap in uw ontwikkeling.

 

Wat is het resultaat van deze training?

Heikens Human Capital maakt u bewust van uw gedrag en hoe u assertiever kunt reageren in zowel uw werk als uw privé-omgeving. Hierdoor kunt u makkelijker uw mening delen en uw grenzen aangeven. Na de assertiviteitstraining merkt u daardoor dat uw zelfvertrouwen is vergroot en u problemen niet langer uit de weg hoeft te gaan. U merkt dat u zich niet meer te gemakkelijk laat leiden door wat een ander wil en daarbij niet voldoende voor uzelf opkomt.

U leert de ander tegemoet komen zonder uw eigen belangen uit het oog te verliezen. In deze training krijgt u in korte tijd veel praktische handvatten om uw assertiviteit naar een hoger niveau te brengen.

  • U bent in staat uw mening duidelijk naar voren te brengen en aan te geven wat u wilt en bedoelt
  • U krijgt inzicht in overtuigingen en gedachten die u belemmeren of ondersteunen
  • U leert problemen en conflicten niet uit de weg gaan, maar juist op te lossen
  • U neemt eerder initiatieven en bent actiever betrokken bij situaties in uw organisatie
  • U bent beter in staat uzelf te profileren en vergroot uw zelfvertrouwen

 

Deze vaardigheden kunnen u zowel privé als in uw carrière helpen.