Ziekteverzuim & Re-Integratie

Afwezigheid door (langdurige) ziekte, en het begeleiden van medewerkers terug naar werk na (langdurige) ziekte.

Wat is ziekteverzuim en re-integratie?

Ziekteverzuim is van toepassing wanneer uw werknemer zijn contractueel overeengekomen werkzaamheden niet of niet volledig uitvoert wegens ziekte. Hierbij kan ziekte zowel mentaal en/of fysiek zijn. Indien de werknemer na een lange periode van afwezigheid terugkeert op de werkvloer wordt dit re-integratie genoemd. Re-integratie heeft verschillende vormen. Heikens Human Capital begeleidt u in het verlagen van het ziekteverzuimpercentage binnen uw bedrijf. U krijgt inzichtelijk welke oorzaken ten grondslag liggen aan het ziekteverzuim en welke acties u kunt ondernemen om het ziekteverzuim te verlagen. Hierdoor kunt u voor de langere termijn effectiever uw ziekteverzuimpercentage, en hierdoor ook uw ziekteverzuimkosten, structureel verlagen.

Als u te maken heeft met een langdurig zieke werknemer, dan verwijzen wij u naar ons onderdeel re-integratie 1e, 2e of 3e spoor. U, als werkgever, heeft in dat geval te maken met de Wet Poortwachter en Heikens Human Capital kan u daarbij ondersteunen bij het opstellen, bewaken en afronden van het dossier. Het doel van Heikens Human Capital is, om voor de werknemer een functie te vinden die aansluit op de werkervaring, opleidingen en interesses, binnen of buiten de organisatie. Hiervoor zetten wij zaken in als een beroepskeuzetest, Belbin 360 teamrollentest en ondersteunen wij de werknemer bij het opstellen van een cv, sollicitatiebrief, vinden van passende vacatures, voorbereiden op een sollicitatiegesprek, et cetera. Hierbij zijn wij ook zeer ervaren in het vinden van passende mogelijkheden buiten de huidige sector en alsnog aansluiten op de wensen en mogelijkheden van de werknemer.

Wet verbetering Poortwachter

De Wet Verbetering Poortwachter stelt dat de werkgever en de zieke medewerker bij langdurig verzuim (meer dan vier weken) er alles aan moeten doen om een passende functie binnen het eigen bedrijf te vinden. Dit valt onder re-integratie 1e spoor.

Als terugkeer op de eigen functie of op een andere functie binnen het eigen bedrijf niet mogelijk is, volgt de re-integratie 2e spoor. Hierbij wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor een passende functie bij een andere werkgever.

Re-integratie 3e spoor is er voor de werknemer die na twee jaar van arbeidsongeschiktheid nog geen passende werkplek heeft gevonden.

WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen)

Mocht u werknemer na 2 jaar ziekte (gedeeltelijk*) afgekeurd worden, dan zal het UWV uw werknemer een WIA-uitkering toekennen. Vanzelfsprekend zijn wij op de hoogte van alle regelgeving en begeleiden wij u en uw werknemer tijdens dit proces. Zo komt u beiden niet voor onverwachte zaken te staan. Wij kunnen u en uw werknemer ondersteunen bij het samenstellen van het dossier voor de WIA-aanvraag, hierdoor kunnen wij er voor zorgen dat er een zo volledig mogelijk dossier aangeleverd wordt aan het UWV. Hierdoor zult u geen onnodige vertragingen, boetes en/of sancties oplopen door missende of onvolledige informatie.
* meer dan 35% arbeidsongeschikt

Bezwaar-
en beroep

Als u het niet eens bent met een beslissing van bijvoorbeeld het UWV, dan kunt u hier bezwaar tegen aantekenen. Bent u het ook niet eens met de beslissing op uw bezwaar, dan volgt een beroepsprocedure. In beide gevallen kunnen we u hierin adviseren en/of bijstaan.

Afhankelijk van uw behoefte hebben wij een adviserende, begeleidende of uitvoerende rol.

Re-integratie 1e spoor

Het terugkeren binnen de huidige organisatie, al dan niet, binnen de eigen functie tijdens langdurig ziekteverzuim.

Het eerste spoor ziekteverzuim is het traject waarin werkgever en werknemer samenwerken om de zieke werknemer terug te laten keren naar zijn eigen werkplek. Binnen zes weken stelt de bedrijfsarts een probleemanalyse op. Vervolgens maken werkgever en werknemer een plan van aanpak. Na 8 weken wordt dit plan gestart. Elke zes weken volgt een evaluatiegesprek. Na één jaar vindt de eerstejaarsevaluatie plaats, waarin de voortgang wordt besproken en het plan zo nodig wordt aangepast. Dit traject duurt maximaal twee jaar en richt zich op re-integratie in de eigen functie of een andere passende functie binnen het bedrijf.

Re-integratie 2e spoor

Het vinden van passend werk buiten de huidige organisatie tijdens langdurig ziekteverzuim.

Het tweede spoor re-integratie wordt ingezet als duidelijk wordt dat terugkeer naar de eigen werkplek binnen het bedrijf niet mogelijk is. Dit traject start meestal na de eerstejaarsevaluatie. In dit spoor wordt gekeken naar mogelijkheden voor de werknemer bij een andere werkgever. Een arbeidsdeskundige beoordeelt welke functies passend zijn. De werknemer wordt begeleid bij het vinden van een nieuwe baan, bijvoorbeeld via sollicitatietrainingen en netwerkbijeenkomsten. Het tweede spoor loopt parallel aan het eerste spoor en duurt maximaal twee jaar. Het doel is om de werknemer duurzaam te re-integreren in passend werk bij een andere werkgever.

Re-integratie 3e spoor

Het begeleiden naar passend werk, indien werknemer na 2 jaar ziekte nog geen passend werk heeft gevonden en een WGA is toegekend.

Het derde spoor re-integratie wordt ingezet wanneer zowel het eerste als het tweede spoor geen succes hebben opgeleverd. Dit traject richt zich op re-integratie via sociale voorzieningen en werk bij sociale werkplaatsen of andere vormen van gesubsidieerd werk. Een arbeidsdeskundige en re-integratiecoach ondersteunen de werknemer bij het vinden van passend werk binnen deze voorzieningen. Het derde spoor kan ook scholing en omscholing omvatten om de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Dit spoor wordt doorgaans pas na twee jaar ziekte ingezet, als terugkeer naar regulier werk bij een werkgever niet mogelijk blijkt te zijn.

Klaar om uw bedrijf naar een hoger niveau te tillen?

Neem contact op voor een gratis beoordeling en consultatie.